Gyakran Ismételt Kérdések

Lépcsővel kapcsolatos fogalmak

 • Belépő: A lépcső járófelülete, az a rész amelyikre talpunkkal lépünk rá. (24cm-30cm)

 • Fellépő: A belépőket elhatároló szakasz, amelyre nem lépünk rá, hanem a lépcső emelkedését biztosítja. Közismertebb nevén a „rugdosó”. (20cm-16cm)

 • Karszélesség: Egy lépcsőkar kihasználható szélessége.(75cm-90cm)

 • Járóvonal: Ez csak a lépcső 2 dimenziós felülnézeti rajzán (alaprajz) szerepel. Ponttal indul, és nyíllal végződik. Ennek a hossza határozza meg a belépési mélységet és irányát.

 • Fejmagasság: A lépcső és a felette lévő födémkivágás közötti távolság (Ezt jogszabálynak megfelelően a lépcső dőlésszögén kell mérni).

 • Kiosztás: A belépő és fellépő által meghatározott számok együttes neve.

 • Lépcső forduló: Nem egyenes lépcsőknél valamilyen módon fordulnia kell a lépcsőfokoknak valamilyen irányba.

 • Pihenős/Húzott lépcső: Pihenős lépcső esetében a lépcsőfordulón, nincsenek fokok, a fordulás ugyan azon a magasságon történik. Húzott lépcsőnél a fordulót trapéz alakú fokokkal osztjuk meg. A fordulás maga kényelmetlenebb, de a legtöbb esetben a lépcső kiosztása kényelmesebbre jön ki húzott lépcsővel.

 • Peremgerenda: A lépcső merevítését szolgálja, egy kb. 30 cm-es „korlát” a lépcső oldalán.

 • Penge: Peremgerenda nélküli lépcső, nincs rajta merevítés. A kiváltás teherhordó falba véséssel történik.

 • Leültetés: A lépcsőfok aljától a földig tartó „oszlop”

 • Felzárás: A peremgerenda felemelése a födém aljáig (vagy födém mellé). Célja a lépcső és a födém szél közötti „lyuk” eltűntetése.

Felmérés

 • Budapesttől messze élek. Hozzám is kijönnek ingyenesen felmérni?

  - Természetesen, az ország teljes területén ingyenes a felmérésünk!

 • Mi szükséges ahhoz, hogy a felmérést el tudják végezni?

  - Ahhoz, hogy felmérést végző kollegánk pontos méreteket tudjon venni, szükségünk van a lépcsőt körülvevő falak meglétére, valamint (amennyiben ennek dimenzióit nem cégünk határozza meg), arra, hogy a födém ki legyen vágva.

 • Mennyi időt fog igénybe venni a felmérés?

  - Kollegánk hozzávetőlegesen 40 perc-1 óra alatt szokott végezni egy lépcső felmérésével.

 • Nem szeretnék felmérést, csak egy hozzávetőleges árat, hogy költségvetést kalkulálhassak. Erre van lehetőség?

  - Igen. Amennyiben terveit megküldi részünkre, tudunk kalkulálni egy hozzávetőleges árat. Erre garanciát nem tudunk vállalni. Amennyiben minket választ, felmérésünk és tervezésünk után küldjük el pontos ajánlatunkat.

 • Nekem vannak terveim, nem szükséges kijönni felmérni, hisz ez alapján is tervezhető és építhető a lépcső.

  - Sajnos ezzel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy a tervek nem mindig a valóságot fedik le. A falak, födémkivágás ellenőrzése érdekében mindenképpen egy helyszíni szemle alapján tudjuk csak elkészíteni terveinket és a hozzá tartozó árajánlatot.

Tervezés

 • Gipszkarton falaim vannak. Ezek alkalmasak a lépcső építésére?

  - A lépcsőt könnyűszerkezetes falakba nem tudjuk bekötni, annak tartószerepe nincsen. Ezt letámasztásokkal tudjuk kiváltani, amelyek helyét tervezőink adják meg. Peremgerendás lépcső esetében akár a 10cm-es ytong fal is elegendő, de a Penge kivitelhez, minden esetben legalább 25 cm vastag tartófalakra van szükség.

 • Az szerepel a tervemen, hogy jogszabályoknak nem felel meg, kényelmetlen a lépcsőm. Ez mit jelent?

  - A lépcső jellegét meredeksége/dőlésszöge határozza meg. Ezt az adatot a belépő mélysége és fellépő magasságából lehet kiszámolni. Így ezek határozzák meg a lépcsőkiosztás kényelmességét. Az általunk kényelmesen használhatónak ítélt méretek: Belépési mélységre minimum 24 cm, Fellépési magasságra pedig maximum 20 cm. Fontos még a jogszabályban meghatározott lépéshossz szabály. Ennek a kiszámítása a következő módon történik: 2*Fellépő + Belépő. Az így kapott számnak 60 cm és 64 cm között kell lennie. Fontos befolyásoló tényező még, amely tapasztalatunk szerint a legtöbb lépcsőt érinti a fejmagasság. Különleges esetekben is legalább 195 cm ajánlott.

 • Hogyan lehetne javítani a kényelmetlen lépcsőmön?

  - Alapvetően, a lépcső forma átgondolását tudjuk javasolni, de ez sem minden esetben lehetséges. Általában, a födémkivágás tovább bontását, vagy a lépcső alapterület növelését ajánljuk. Amennyiben ezekre nincs lehetőség, valamilyen kompromisszum szükséges. Vagy a lépcső fejmagasságán kell rontani, a jobb kiosztás érdekében, vagy a fejmagasságon kell javítani, egy rosszabb kiosztással. Húzott fokos lépcsők esetében, segítség az is, ha a karszélességet csökkentjük.

 • Elkészült a födémkivágásom. Hogyan tudom előkészíteni a lépcső érkezéséhez?

  - A gipszlépcső nem igényel semmilyen előkészületet. Építőink vasalják bele a lépcsőt az érkező szintbe, ezzel garantálva a lépcső állékonyságát. Különleges esetekben egy speciális L profil használata elengedhetetlen, amihez utolsó fokunkat meg tudjuk érkeztetni.

 • Kényelmetlen a lépcsőm, de a burkolatomat túl fogom lógatni. Ez mennyire javít a lépcső használatán?

  - A burkolat túllógatása felfelé jó megoldás a belépési mélység növelésére, de lefelé jövet, ez nem befolyásolja a közlekedést, hiszen a sarkunkkal nem tudunk belépni, a burkolat alá.

 • Problémát észleltem a terveimmel kapcsolatban. Hogyan tudom ezt jelezni?

  - Számunkra a leggördülékenyebb megoldás, ha ezt emailben jelzi részünkre. Tervezőink amint tudják elkészítik a kért módosítást. Amennyiben írásban nehezen tudja megfogalmazni a problémát, tervlapjaink jobb alsó sarkában megtalálható tervezőink telefonos elérhetősége, amin keresztül tud beszélni direktben a tervezőkkel.

 • Kültéri lépcsőt építtetnék. Mire van szükségem, hogy ez kivitelezhető legyen a Top Step technológiával?

  - Az indulás, és esetlegesen a letámasztások alá, mindenképpen egy beton alap szükséges, amely a fagyhatár alá van kiöntve (80 cm). Erre cégünk által használt beton nem megfelelő! Az építés az időjárástól függ, sajnos esőben nem tudjuk ezt kivitelezni. Emiatt a kültéri lépcsők építését csak Április 1től, Október 1ig tudjuk vállalni. Garanciánk erre a típusra 15 év, mivel a vízzáró réteg képzését cégünk nem tudja vállalni, ennek megfelelő elkészülését nem tudjuk garantálni.

 • Én szeretném, hogy ívesen építsék meg a lépcsőnket, mert szerintem ez esztétikusabb. Erre is van lehetőség?

  - Természetesen, tudunk íves lépcsőket is építeni, de ezekről fontos tudni azt, hogy technológiánkból adódóan ezt, kisebb szögletes lapokból tudjuk előállítani. Mindenképpen utómunkára van szükség, hogy az ív egyenletes legyen.

 • Elkészült a lépcsőm, és a kötési idő is letelt. A gipszlapok megrepedeztek, valamint a légiesség érdekében nekem jobban tetszene, ha ez nem lenne raja. Van lehetőség az eltávolításra?

  - Igen! A gipsznek tartószerepe nincsen, csak zsaluzat, az eltávolítása viszont ez nem könnyű feladat. A végeredménye az, hogy csak a 3 cm vastag betonszerkezetünk marad meg.

 • Pihenős lépcsőt egyeztettünk a felmérővel, de a tervező húzott lépcsőt tervezett. Ez miért van?

  - Tervezőink alapvetően elkerülik a balesetveszélyesnek minősülő lépcsők tervezését, ezért a felmérő döntését felülbírálva, inkább a kényelmesebb lépcsőt tervezik meg.

Peremgerenda és korlát

 • Mi az a peremgerenda?

  - A peremgerenda egy merevítő szerepet szolgáló statikai elem (gyámolító gerenda). Körülbelül 30 cm magas.

 • Mi az a penge lépcső?

  - A penge lépcső egy olyan kivitel, amelyen a peremgerenda nem szerepel. Ennek a kiváltása a falba véséssel történik. Mivel ez egy időigényesebb munkafolyamat, ez a kivitel drágább.

 • Mi kell ahhoz, hogy penge lépcsőm lehessen?

  - A lépcsőt határoló falaknak minimum 25cm-es teherhordó/fő falaknak kell lenniük, valamint a szélessége nem haladhatja meg a 100 cm-t.

 • Szeretnék korlátot is tenni a lépcsőmre. Erre milyen opcióim vannak?

  - Alapvetően egy zárt korlát megépítését tudjuk vállalni, amely olyan, mint a peremgerenda, csak 90 cm magasságig megépítve.

 • A zárt korlát nekem nem tetszik, milyen lehetőségeim vannak?

  - A lépcső építésekor kivitelezőink tudnak korlátfogadókat építeni a lépcsőbe (mind a peremgerendás, mind a penge kivitelbe). Ezek menetes szárak, amelyre pontmegfogással rögzíthető a korlát. Amennyiben a peremgerenda tetejére szeretné rögzíteni a fogadókat, ez egy egyszerű U profillal megtehető. Ezzel kapcsolatban kérje kollegáink segítségét. A teherbírás bármilyen korlát befogadására alkalmas.

 • Az építéskor még azt gondoltam, hogy nem szükséges korlát, viszont a kivitelezés után már látom, hogy mégis szükség lenne rá. Megfúrhatom a peremgerendát?

  - A peremgerenda utólagos fúrását nem ajánljuk. Amennyiben mindenképpen szükséges ez az eljárás kérjük keressenek meg minket, hogy megfelelő tájékoztatást adjunk erről, hiszen a vasak átfúrása statikai problémákhoz vezethet!

Árak

 • Kaptam egy árajánlatot, viszont az építkezés nem áll még olyan stádiumban, hogy a lépcső beépítésre kerülhessen. Meddig tudják tartani áraikat?

  - Kiküldött ajánlataink 90 napig érvényesek. Amennyiben ezen az időn kívül rendeli meg a kivitelezést, nem tudjuk garantálni, hogy a megadott áron tudjuk vállalni az építést.

 • Mit tartalmaz a lépcső ára?

  - Áraink tartalmazzák a munka-, kiszállás- és anyagdíjakat.

 • Ha ma megrendelem a lépcsőt, mikor fognak tudni kijönni építeni?

  - Időpontjaink időszakosak. Általában az átfutási időnk, megrendeléstől számított 1-3 hónap.

 • Nekem a 3 hónap nagyon hosszú idő, van lehetőség előrébb kerülni?

  - Alapvetően sorban dolgozzuk fel megrendeléseinket, így ebben a sorrendben osztjuk ki időpontjainkat. Amennyiben szeretnének előrébb kerülni, kérem jelezzék nekünk. Kollegáink jelölni fogják, és amennyiben bármilyen lemondás, vagy egyéb probléma történik más helyszínen, úgy erről a várólistáról keressünk új építési helyszínt. Ennek hátránya, hogy lehetséges, hogy reggel tudunk telefonálni, hogy 1 óra múlva tudnának menni az építőink, ha ez Önöknek is megfelelő. Az előrébb kerülés érdekében pénzt nem fogadunk el!

Helyszíni előkészületek

 • Nekem padlófűtésem van. Erről el fogják tudni indítani a lépcsőt?

  - Igen. A lépcsőt bármilyen beton felületről el tudjuk indítani (szerelő/aljaz beton). Körülbelül 1 cm mélyen tüskézzük le első két fokunkat. Amennyiben fennáll a veszélye, hogy egy fűtés cső van a lépcső alatt, mindenképpen szükséges, az építővel történő egyeztetés.

 • Az építési terület lakott. Ki kell pakolnom a szobából, mindent, hogy megépülhessen a lépcső?

  - Az építés sok gipszporral jár, valamint a betont kézi keverővel a lépcső térben keverjük. Építőink visznek magukkal fóliát, és igyekeznek a környezet megóvására, de esetenként elkerülhetetlen, hogy a tárgyak porosak legyenek.

 • Mire van szükség az építéskor?

  - Építőinknek vízre, és áramra van szüksége a munka elvégzésére. Beltéren a téli időszakban fontos, hogy legalább, 5 fok az adott térben.

Építés

 • Az építés E-napló köteles. Ennek a vezetésére van lehetőség?

  - Az E-napló lépcsőre vonatkozó vezetését ingyenesen vállaljuk. Kérem jelezze kollegáink részére erre irányuló igényét.

 • Támogatást szeretnék igényelni a lépcsőmhöz. Erre van lehetőség?

  - Természetesen a jogszabályban meghatározott lépcsőkre tudunk kiállítani a MÁK szerződés mintára is számlát, amellyel a felújítási támogatás igénybe vehető.

Több információra van szüksége?

Amennyiben további kérdése van a technológiáról illetve a technológia részleteiről, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

KapcsolatA Topstep technológiával épült lépcső teherbírása több mint 1.5 tonna/m2!